Midzomerrit van krasse karren

Midzomerrit van krasse karren

Artikel uit Eindhovens Dagblad van 05-07-2004

Door onze correspondent MARCEL KOOLEN

Maandag 5 juli 2004 – TWEEDE TOERTOCHT – OLDTIMER CLUB
Zo’n zeventig oude auto`s begonnen gisteren op de Deurnese Markt aan een toertocht door de regio. Het was de tweede rit van de Deurnese Oldtimer Club, die drie keer per jaar een dergelijke tocht wil houden. Eindpunt was ook de Markt.

De oldtimers op de Markt in Deurne trokken heel wat bekijks.

Zondagochtend iets na elf uur. De Deurnese Markt wordt in bezit genomen door zo’n zeventig oude auto’s. Voor de tweede keer dit jaar gaat een oldtimer toertocht onder de naam ‘Midzomerrit’ van start, onder auspiciën van de in maart opgerichte Deurnese Oldtimer Club (DOC). Medeorganisator Ad van den Eijnden, in plusfour broek (drollenvanger) en met een imposante pet op het hoofd, dirigeert de oude karretjes het marktterrein op onder het toeziend oog van een steeds groter worden publiek.

Trots paraderen de oldtimerbezitters om hun wagens heen en kijken zo nu en dan omhoog naar de lucht. “Bij wat beter weer zijn er natuurlijk meer cabrio`s”, zegt Van den Eijnden. “En er zijn mensen die zo zuinig zijn op hun wagen dat ze er alleen bij heel mooi weer mee rijden: die willen geen enkel risico lopen.” Het blijft droog deze middag. De thuisblijvers krijgen ongelijk en de meerijdende “daklozen” zien hun positieve instelling beloond.

Mustangs

Een knalrood Volkswagen brandweerbusje zet iets na twaalven de sirene aan en de tocht kan beginnen: Mustangs, Mercedessen, Jaguars, Daimlers, Triumphs, Chevrolets, Kevers, Corvettes – alle ouder dan 25 jaar – worden in gang gezet. De organisatie heeft gevraagd of de mensen zich willen kleden op het bouwjaar van hun auto en een aantal heeft daar gehoor aangegeven. Een blauwe eend Diane is gevuld met vier Diaantjes die rechtstreeks vanaf Woodstock lijken te komen. In een imposante gele Cadillac zit een wat vaag type met twee in mierzoete kleding gestoken Rock `n Roll-grieten: de een met suikerspinroze haar, de ander gitzwart met een provocerende halve krul.

De jaren zestig voeren de boventoon, maar ook een Renault uit 1931 en een Ford uit 1928 zijn erbij. Wanneer de karakteristieke schorre claxon klinkt, wordt het even zwart-wit en kunnen elk moment Laurel & Hardy de hoek om komen. De tocht voert door de Peelstreek naar de omgeving van Overloon en er zijn twee verschillende routes: linksom en rechtsom. In het midden van de routes in Groeningen ligt restaurant Zandpoort en daar komen de deelnemers elkaar weer tegen. Er wordt wat gegeten, gepraat over olie ververversen, kleppen stellen en na een half uurtje gaat het weer verder: linksom en rechtsom.

Het is een rit met handicaps, want op de route zijn twee kermissen: Westerbeek en de Mortel. Beide hindernissen worden moeiteloos genomen en tegen vieren zijn de eerste krasse karren terug op de Markt in Deurne.

Diaantjes

In café serie Het Vervolg, uitvalbasis van de DOC, worden de digitale foto`s van de tocht vertoond, in afwachting van de uitslag van de cryptische quizvragen. Gert Uben en Rico van de Kerkhof zijn de winnaars van de dag. De Diaantjes gaan met een VVV- bon aan de haal: zij waren deze middag het best gekleed.

“We zijn geen stichting of vereniging, maar gewoon een stel mensen die driemaal per jaar een oldtimerrit vanaf de Deurnese Markt organiseert”, stelt Van den Eijnden. “Daar hebben we aardigheid in en, zoals blijkt door het aantal deelnemers elke keer.”

De eerste tocht was op 18 april en was een “In Memoriamrit” voor de overleden Henk Sleegers, een van de initiatiefnemers. De derde en laatste tocht van dit jaar vindt plaats op zondag 12 september.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*